Optimizarea paginilor site-ului pentru Google BERT și Rank Brain

Cu toții ne-am întrebat cum facem optimizarea paginilor din site pentru noul algoritm, însă Google ne spune că nu putem să facem optimizări specifice pentru BERT și RankBrain. Specialiștii SEO și în content marketing trebuie să scrie conținut bun, de calitate, într-un stil natural și să se adeseze utilizatorilor, cititorilor paginilor web, nu roboților:

Just write content for users, like you always do.

Putem totuși să facem ceva: monitorizăm evoluția traficului pe site iar paginile din site care înregistrează scăderi trebuie analizate și optimizate / îmbunătățite la nivel de conținut și cuvinte cheie.

Google BERT este un framework ce ajută la înțelegerea textului, acesta nu califică textul într-un mod pozitiv sau negativ. Însă, dacă BERT înțelege că o pagimă web are un text ne-natural și supra-optimizat, atunci aceasta poate fi penalizată de un alt algoritm – de Google Panda, de exemplu., de exemplu.

Citește și: Algoritmi Google update 2014 

Optimizarea paginilor site-ului – mod de lucru

Putem să stabilim un mod de lucru care să ne ajute să prevenim scăderile în ranking și de trafic sau să găsim și să remediem problemele ce au generat deja astfel de scăderi:

1. Să ne înțelegem publicul țintă și comportamentul acestuia

Prin update-urile periodice, Google încearcă să înțeleagă căutările utilizatorilor și conținutul paginilor web, astfel încât să returneze la căutările efectuate, pagini web care răspund cât mai bine acestor căutări. 

Astfel, un website care se concentrează foarte mult pe cuvinte cheie și optimizarea excesivă, fără să ofere informații concrete și relevante care să răspundă căutărilor utilizatorilor, vor fi defavorizate de Google.

Site-ul nu va pierde ranking și trafic din cauza cuvintelor cheie și a optimizării, ci pentru că nu rezolvă problema / căutarea utilizatorilor, așa cum o înțelege Google… cum a învățat Google de la utilizatorii săi că trebuie să răspundă. John Mueller, Webmaster Trends Analyst la Google, ne spune firesc, după update-ul din iunie 2019, că pur și simplu Google evoluează odată cu internetul și utilizatorii săi.

Google BERT este algoritmul care ajută motorul de căutare să returneze răspunsuri / rezultate cât mai relevante, exacte și utile la căutările utilizatorilor. Dacă noi nu ne cunoaștem și nu ne înțelegem publicul țintă, acel “buyer persona” nu vom putea să punem în paginile site-ului nostru acel conținut adecvat, pe care Google să îl indexeze și să îl livreze utilizatorilor săi.

Citește și: Content Gap Analysis – analiza conținutului site-ului

2. Strategia de cuvinte cheie – cum stabilim lista de topicuri pe care vom constru conținutul site-ului

Google BERT este conceput să înțeleagă mai bine sensul contextual al cuvintelor și stilul conversațional; astfel conținutul detaliat, cu o structură pe modelul întrebare + răspuns și cuvintele cheie de tip “long-tail” va avea un impact mai bun în Google, pentru că va fi mai bine înțeles de roboții de indexare și ranking.

O strategie de keywords de tip “long-tail” aduce trafic în site și poziții de top în rankingul Google. Prin cuvinte cheie sau topicuri de tip “long-tail” nu înțelegem expresii de căutare mai lungi, ci acele expresii folosite individual (personalizat), dar care totalizează un volum foarte mare de căutări și de trafic adus în site.

Citește și: Strategia Keywords. Cum facem analiza cuvintelor cheie

3. Să realizăm conținut detaliat, relevant și util

Odată ce am înțeles publicul țintă, cerințele, preferințele și comportamentul acestuia, putem să realizăm conținutul pe care acesta îl așteaptă.

Conținutul detaliat, ce prezintă informații clare și concise, fără divagații paragrafe de umplutură, structurat pe întrebări și răspunsuri cu siguranță va fi mai bine înțeles și apreciat de Google, din perspectiva noului său algoritm BERT.

4. Să prezentăm conținutul într-un mod bine structurat: “pillar-and-cluster content strategy”

Strategia de structurare a conținutului în baza unui nor de cuvinte cheie centrate în jurul unui cuvânt cheie principal are ca rezultat realizarea unei structuri de pagini interne în site care completează prin conținutul lor informația ce ține de un topic anume și care va avea pagina principal în această structură.

Structurarea conținutului site-ului în secțiuni de tipul Pillar Content.

Citește și: Semantic SEO – tehnici de optimizare conținut pentru un ranking mai bun

5. Aspectele tehnice ale site-ului

Calitatea tehnică a site-ului este la fel de importantă ca și conținutul, pentru un ranking bun, navigabilitate și experiența utilizatorului cât mai bună.

Aspecte precum arhitectura site-ului și structura de link-uri interne, fișierele Robots.txt și Sitemap.xml, viteza de încărcare pe desktop și mobile, pagini de eroare (404), redirecturi acuratețea codului sursă, securitatea site-ului (HTTPS)… trebuie verificate în permanență, cu ajutorul Google Search Console sau cu alte instrumente specifice.

Info + foto

On Key